CHARO DURÁN  <<
Een hommage aan Mercedes Sosa
De stem van Zuid-Amerika

Huiskamerfestival Amsterdam Oost
Zaterdag 5 september 2020 – 14.30 uur (geannuleerd)

In 2019 is het tien jaar geleden dat de Argentijnse folkzangeres Mercedes Sosa is overleden. Niet alleen met haar kenmerkende warme klank, maar ook met haar protestliederen gaf ze stem aan haar volk, aan haar continent. Als sleutelfiguur van het ‘Manifesto del Nuevo Cancionero’ (Het manifest van Het Nieuwe Lied) vertolkte ze in haar muziek het lot van de onderdrukten en kansarmen.

Charo Durán en Alvaro Pinto Lyon brengen Sosa’s mooiste, bekendste én onbekendste liedjes ten gehore, in deze hommage aan De stem van Zuid-Amerika.


Charo Durán
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontving Nederland vele vluchtelingen uit 
Zuid-Amerika. Een hoogst onstabiele en gevaarlijke leefomgeving was het treurige gevolg van de geweldadige dictaturen en de opstand daartegen van het volk, in bijna elk Zuid-Amerikaans land. Zo kwam het dat een jonge man zijn thuisland Bolivia verruilde voor het onbekende maar veilige Nederland.

.
Kind uit twee werelden, met een Nederlandse moeder en een Boliviaanse vader, voelt Charo zich overal en tegelijkertijd nergens helemaal thuis. De zoektocht naar haar identiteit en waaruit die dan opgemaakt is, uit zich in haar reizen door zowel het Zuid-Amerikaanse als het Europese continent. Wordt identiteit bepaald door de plek waar je opgroeit, waar je woont, met wie je omgaat, waar je ouders vandaan komen of is het puur een samenvoegsel van je persoonlijke karaktertrekken, aangeleerde normen en waarden en de keuzes die je dagelijks bewust en onbewust maakt?

Na een opleiding aan het conservatorium in de richting Musical/Muziektheater, is Charo uiteindelijk uitgekomen bij de muziek waarmee ze is opgegroeid, die haar diep in het hart raakt en wat haar als een tweede natuur past: Zuid-Amerikaanse folklore muziek.

Meerdere reizen naar Zuid-Amerika inspireerden haar om de prachtige muzikale tradities die het continent rijk is, een grotere plek te geven in de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse culturele wereld. 

Een verblijf van een aantal weken in de prachtige bossen van de Dordogne in Frankrijk, resulteerde in haar eerste solo programma “Como un río – Als een rivier”.

In dit liedjesprogramma heeft ze zich de Boliviaanse ritmes en melodiën uit haar jeugd eigen gemaakt, door liedteksten naar het Nederlands te hertalen en de liederen op een eigen, theatrale wijze te zingen en vertolken. Naast de typische folkloristische muziek uit Bolivia brengt ze ook muziek uit Argentinië & Chili, bekend van grootheden als Mercedes Sosa en Atahualpa Yupanqui.

Met haar eerste programma ‘Como un río – Als een rivier’ heeft ze op vele festivals, kleine theaters en privé gelegenheden opgetreden. In september 2016 is de tweede voorstelling ‘Op zoek naar mi hogar’ in première gegaan. Tot aan de geboorte van haar zoon Maël begin 2017 heeft Charo opgetreden met haar tweede voorstelling. In 2019 zal Charo samen met multi instrumentalist Alvaro Pinto Lyon “Een Hommage aan Mercedes Sosa – De stem van Zuid-Amerika” brengen.