CHARO DURÁN  <<

Charo Durán zingt Un Amor Revolucionario
Latijns Amerikaanse folklore liederen over revolutionaire Liefde

Huiskamerfestival Amsterdam Zuid
Zaterdag 3 september 2021 – 19.00 / 21.15 uur
UITVERKOCHT

In dit liedjesprogramma zingt Charo Durán, begeleid op gitaar door Alvaro Pinto Lyon, voor een revolutie van de Liefde! De ziel van Latijns-Amerika staat symbool voor de verscheurdheid in ons, en het verlangen naar Eénheid. Het continent kan gekarakteriseerd worden door het intense vuur van haar Liefde, voor het leven, voor de passie, voor de romantiek, voor de natuur, voor de schoonheid, voor de muziek! En het continent is tegelijkertijd ook getekend door haar revoluties, tegen de dictatuur, tegen de onderdrukking, tegen het onrecht, tegen de ongelijkheid. Een vijftal eeuwen van verdeeldheid in Latijns-Amerika en de strijd naar connectie en eenheid, als pleidooi voor onze persoonlijke revolutie voor liefde en eenheid.

Liedjes van bekende Zuid-Amerikaanse componisten en artiesten als Victor Jara, Violeta Parra, Mercedes Sosa, Natalia Lafourcade, Silvio Rodriguez, Atahualpa Yupanqui worden in originele arrangementen gespeeld en deels tweestemmig gezongen. Tevens maakt Charo Durán gebruik van haar eigen dualiteit en creëert ze daarmee een nieuwe eenheid: de liedteksten hertaalt zij naar het Nederlands en wisselt zodoende het Spaans met Nederlands af in haar zang. Waarmee ze niet alleen haar eigen eigenheid benadrukt, maar haar ‘bi-culturaliteit’ inzet als bruggenbouwer, naar het veelal Nederlands sprekende publiek.

Tussen de liedjes door, vertelt Charo over waar de Liefde in haar leven revolutionair is, hoe continentale revoluties kunnen leiden tot persoonlijke gevangenissen en hoe de Liefde dan weer aanzet tot revolutionair liefhebben. De universele dans van Revolutie met Liefde, wordt zo net zo goed een persoonlijke dans van Liefde met Revolutie.


Charo Durán
In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontving Nederland vele vluchtelingen uit 
Zuid-Amerika. Een hoogst onstabiele en gevaarlijke leefomgeving was het treurige gevolg van de geweldadige dictaturen en de opstand daartegen van het volk, in bijna elk Zuid-Amerikaans land. Zo kwam het dat een jonge man zijn thuisland Bolivia verruilde voor het onbekende maar veilige Nederland.

Kind uit twee werelden, met een Nederlandse moeder en een Boliviaanse vader, voelt Charo zich overal en tegelijkertijd nergens helemaal thuis. De zoektocht naar haar identiteit en waaruit die dan opgemaakt is, uit zich in haar reizen door zowel het Zuid-Amerikaanse als het Europese continent. Wordt identiteit bepaald door de plek waar je opgroeit, waar je woont, met wie je omgaat, waar je ouders vandaan komen of is het puur een samenvoegsel van je persoonlijke karaktertrekken, aangeleerde normen en waarden en de keuzes die je dagelijks bewust en onbewust maakt?

Na een opleiding aan het conservatorium in de richting Musical/Muziektheater, is Charo uiteindelijk uitgekomen bij de muziek waarmee ze is opgegroeid, die haar diep in het hart raakt en wat haar als een tweede natuur past: Zuid-Amerikaanse folklore muziek.

Meerdere reizen naar Zuid-Amerika inspireerden haar om de prachtige muzikale tradities die het continent rijk is, een grotere plek te geven in de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse culturele wereld.