Harpert Michielsen   <<
Hoezo Spinoza?

Huiskamerfestival Amsterdam West
Vrijdag 10 september 2021 – 20.00 uur
Huiskamerroute
UITVERKOCHT

HET IS BELANGRIJK HET MENSELIJK HANDELEN NIET TE BESPOTTEN, NIET TE BETREUREN, NIET TE VEROORDELEN, MAAR TE BEGRIJPEN.

Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘denker des vaderlands’, die in Amsterdam naamgever is van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is onze belangrijkste wetenschappelijke prijs. Kortom Spinoza is onze hoogste waarde.

Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza?

In zijn werk De Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la- lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies?

De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden. Als tweede generatie migrant leefde hij tussen twee culturen. Als eigenwijze en kritische denker werd hij overal met argwaan bekeken. Desondanks vond Spinoza waardigheid, vrijheid en geluk in zichzelf. Maar hoe?

Harpert Michielsen is zelf geen filosoof, maar theatermaker, waardoor hij het werk van Spinoza bekijkt als een nieuwsgierige leek. Hij neemt het publiek mee in een wonderlijke ontdekkingstocht door het leven en denken van deze nieuwe Nederlander uit de 17e eeuw.

Tekst en spel: Harpert Michielsen Eindregie: Martijn de Rijk