Kalpanarts   <<
Fluid
Finalist ‘The Ultimate Dance Battle’, ‘So You Think You Can Dance’ en ‘Time to Dance’

Huiskamerfestival Amsterdam Oost
Zaterdag 3 september 2021 – 19.00 en 21.15 uur
Q-Factory Amsterdam
BESTEL TICKETS >>

Showreel 2020 | Kalpanarts from kalpanarts on Vimeo.

Fluid is een groots en ingetogen duet voor breakdance en Indiase zang (live uitgevoerd).

Dit duet wordt gedanst door breakdancer Denden Karadeniz begeleid door live zang van de Indiase Shashwathi Jagadish in een compositie van Simone Giacomini in een choreografie van Kalpana Raghuraman.

Kalpana speelt met breakdance en urban technieken en combineert deze met Indiase elementen. Fluïde draait om het spanningsveld tussen verschillende energiestromen en daarbij behorende emoties als kwetsbaarheid versus kracht. Hiervoor laat Kalpana zich inspireren door god Shiva in de vorm van Ardhanarishvara : een vorm waarin hij half man (Shiva) en half vrouw (Shakti) is.

Kalpana Raghuraman over Fluid:
‘Denden is een bijzondere getalenteerde danser die enorm sterk is en een ruigheid belichaamt maar ook iets kwetsbaars en transparants heeft. Dit intrigeerde mij; hoe zou ik die kracht kunnen behouden terwijl er ook plaats komt voor die kwetsbaarheid.

Ik heb al heel lang niet met Indiase zang gewerkt en dit leek mij een perfecte kans. Breakdance met Indiase zang door Shashwathi die in haar fysikaliteit klein is maar in haar zang ook power uitzet. Ik werk inmiddels al jaren met Simone en hij weet als geen ander hoe Indiase elementen samen te brengen met hedendaagse muziek. Wat ik met beweging doe, weet hij op zijn manier met geluid te doen.’

.
“Kalpana Raghuraman maakte twee korte duetten voor een danser en een muzikant, waarbij ze in Fluïd mooi aantoont waar breakdance en Indiase dans elkaar raken en samenvloeien. Denden Karadeniz demonstreert op de zoete zang van Shashwathi Jagadish zijn soepele vloerwerk en gebroken lijnen in bevroren schouderstanden, die plots logisch in die Indiase klankwereld blijken te passen.”

NRC, Francine van der Wiel

“Naast het krachtige lijf van Karadeniz staat op de vloer de Indiase zangeres Shashwathi Jagadish. Tegenover zijn indrukwekkende shoulder stands, explosieve sprongen en dynamische armbewegingen waarin breakdance moves zich mengen met mudhra’s en vloeiende lijnen, stelt zij haar glimlach en haar heldere, golvende zoete stem.”
Theaterkrant, Wendy Lubberding

Foto’s: Bowie Verschuuren