LUCA WARMER
Appelstroop met tranen   <<

Zaterdag 10 september 2022 – BLOK B
Wilhelmina Huiskamerfestival
BESTEL TICKETS >>

‘Appelstroop met tranen’ is niet zomaar in een hokje te stoppen. Het is een rauwe, persoonlijke stortvloed van muziek, klanken, ritme en taal; het relaas van een zoektocht in troebele tijden, soms minutieus voorbereid, soms vrijuit improviserend. Luca Warmer speelt geen rol op het podium. Ze is het zelf, in hoogsteigen persoon.’

‘De voorstelling gaat over alles waar we het liever niet over hebben; verdriet, wanhoop, verlies, angst. Ik heb mezelf als vertrekpunt genomen, precies daar waar het pijn deed. Datwil ik delen, want nu ben ik het ‘toevallig’, maar jij kan het ook zijn. Ik heb ervaren dat er geen harde scheidslijn is tussen pijn en schoonheid, tussen rouwen om wat je hebt verloren en de drang om met overgave te leven. Er is altijd hoop in de pijn waar je doorheen moet, ook al ben je soms bang dat je gek wordt van verdriet. Ook in dat schrijnende zit iets moois’, aldus Luca.

De voorstelling leent zich bij uitstek voor een intieme setting en zal vooral binnenkomen bij mensen die het aandurven hun kwetsbare zelf aan te raken. Van toeschouwer naar deelgenoot. Kracht en kwetsbaarheid als twee kanten van dezelfde medaille. Luca componeerde zelf de muziek en schreef ook de teksten van de liedjes. Haar stem en haar lichaam zijn de instrumenten, waarmee ze een authentieke, warmbloedige stijl neerzet. De verbindende teksten tussen de liedjes zijn niet de bekende praatjes tussen de plaatjes, maar veel meer een poëtische, verbale prelude op de muziek. Voor deze muzikale theatervoorstelling laat Luca zich vergezellen door Paulinho Paes (gitarist) en Paul van Nispen (percussionist). Het maakt niet uit waar je ‘Appelstroop met tranen’ ziet, de kans is groot dat je na afloop hoopvoller en sterker naar huis gaat. In de wetenschap dat we elkaar altijd vinden, juist als het zicht troebel is

Eind 2020 stond zangeres en woordkunstenaar Luca Warmer in een uitverkocht Rietveld Theater te Delft met de try-out van haar solo-theatervoorstelling‘Appelstroop met tranen’. Het seizoen daarop toerde zijdoor het land én brachtzij haar EP ‘Huub’ uit -inclusief videoclip en bijbehorende geprinte dichtbundel. Ook studeerdezij dat jaar af aan het Jazz-departement van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hét moment om haar in beeld te brengen.

Luca’s optreden kent een verrassende intro, waarbij haar eigen stemgeluid fungeert als trompet-achtig instrument, gevolgd door poëtisch penetrerende teksten, afgewisseld met non-verbale zang, een door Rotterdamse directheid gedreven publieksinteractie, en prachtige vocale kreten die dieper reiken dan gesproken taal ooit zou kunnen doen. De rode draad door de voorstelling is rouw, aan de hand van haar vaders overlijden in 2019. Maar, zegt Luca, “Ik heb geen voorstelling over mijn vader gemaakt. Iedereen kent rouw, het zit overal in”. Luca’s optreden is vervuld met een enorme urgentie van het nu. Een essentieel ingrediënt hierin is de improvisatie, wat mede mogelijk wordt middels het magische samenspel met de Braziliaanse gitarist Paulinho Paes, percussionist Paul van Nispenensoms ook metspecial guestopsaxofoon, Dick Ronteltap. Communicatie gebeurt middels non-verbale, lichamelijke cues. “Ik wil vrijheid voelen dat ik op dat moment kan doen wat ik wil,” zegt Luca. “Ik wil ver wegblijven van een kunstje.”

Luca is thuis op het podium: op blote voeten paradeert zij op het speelvlaken gekleed in een sobere, zwarte top en kleurrijk geprinte rok uit New Orleans, dient haar lichaam als voertuig voor haar ziel. Deze contrasterende kledingkeuze reflecteert haar boodschap: “De bovenkant was de rouw en de onderkant was de kunst. Tussen die twee werelden balanceer ik.”