Menno van der Veen & Daniël van der Duin   <<

Huiskamerfestival Amsterdam Noord
Zondag 5 september 2021 – 14.30 uur
Huiskamerroute
GEANNULEERD

Voor mijn nieuwe roman zocht ik het ritme van mijn teksten. Daarom schreef ik fragmenten, korte gedichten, sfeerbeelden; om te weten hoe de hoofdpersonen leven, praten en denken. Of hun huizen in het groen staan, of juist in een omgeving van beton. Ik wilde weten waar ik naar verlangde als (be)schrijver van hun wereld: op welke eigenschappen was ik jaloers? Beschreef ik iets wat ik zelf wilde zijn, al was het maar in een fantasie?

Ole, de zoon van een profeet die mosakkoorden hoort. Dayna, de cabaretière. Atta, hun zoontje met profetische gaven, die van ze wordt afgenomen omdat hij het voorspellen af moet leren. Er heerst een profeten-propagandaverbod.

Ik stuurde mijn teksten naar de componist Daniël van der Duim, en vroeg hem om of hij er klanken in hoorde. Hij componeerde muziekstukken die we bespraken en die hij vervolgens aanpaste. Ik paste mijn teksten aan en sprak ze in. Op tien manieren, zodat hij zijn compositie er weer op kon af stemmen. Heen en terug. Heen en terug.

Nu hebben we Mosakkoord gemaakt. Vier nummers die een soort soundtrack vormen van wat ik schrijf, maar die toch ook net zo goed van Daniël zijn als van mij. De nummers zijn, om het zo te zeggen, om de roman heen gegroeid. Als een boom in een landschap, die het waard is om als zichzelf te worden gezien. En omhelsd.


.
Over Menno van der Veen
Menno van der Veen studeerde filosofie en wijsbegeerte. In 2019 publiceerde hij zijn tweede roman Ontweten bij Van Oorschot. Menno werkt ook als onderzoeker, consultant en trainer op het gebied van democratie, participatie en mensenrechten. Momenteel werkt hij aan zijn derde roman (werktitel Het profetenverbod). Die is naar verwachting klaar in 2022.

.
About Daniël van der Duin
The Dutch pianist and producer Daniël van der Duim has been one with the piano from an early age on, since his grandmothers piano was situated in the living room from the moment he was born. It was this playful discovery that triggered him to further study jazz/ pop piano at the ArtEZ Conservatory, focusing on improvisation. Throughout studying Daniël kept a specific passion for lyrical improvisation and in his master studies he decided to further deepen this sound by combining it with improvisation and electronics, with the help of the acclaimed pianist Jeroen van Vliet.

After studying Daniël mainly worked as musician, composer and producer for multiple pop, jazz and theater projects, like his jazz-trio: Doppler Trio or his productions for singer ELIËN and his latest solo project Daniël Tomàs.

His music can be described as atmospheric, narrative piano music in combination with electronical and rhythmical elements.