VLAMOUSSE
Saampies
Studentenjuryprijs Leids Cabaret Festival 2019!

Tickets 06-09-2019  >>
Wilhelmina Huiskamerfestival Amsterdam West (Blok D)

navigeer naar >> west

Twee brutale meiden die onaangename waarheden over seksisme en racisme aan de orde stellen. (…) Schaamteloos grappige energiebommetjes die prikken in gevoelige plekjes.

  • Leidsch Dagblad over Vlamousse

Brigitte van Bakel en Maya van As liepen februari 2018 door de straten van Kaapstad, waar zij optraden met cabaretcollectief Club cabaret, toen plotseling het hoge woord eruit kwam: ‘Ik wil met jou een duo worden.’ Gespannen seconden, die voelden als uren, volgden op de ontboezeming van Van As. Oksels klotsten door de spanning van een eventuele afwijzing in aantocht. Van Bakel maakte een eind aan het lijden: ‘Ik ook met jou.’

Na deze “I do’s” was het theaterhuwelijk van deze alumni van de Koningstheateracademie geboren. En met resultaat. In 2019 won cabaret duo Vlamousse met hun eerste voorstelling ‘Saampies’ op het Leids Cabaret Festival de Studentenjuryprijs.

Wij gingen op zoek naar een act die in onze ogen de ultieme combinatie vormt: een voorstelling met inhoud, maar die ook gewoon fucking grappig is. Om de winnende act hebben wij moeten huilen van het lachen.

  • Studentenjuryrapport van het LCF

In ‘Saampies’benoemt Vlamousse totdat er niks meer te benoemen valt. Maak het bespreekbaar is het credo. De angst voor de medemens moet doorbroken, excuses moeten gemaakt aan mens, dier en geslachtsdeel, steun betuigd aan minderheden en bovenal moet er worden geluisterd. Van williewalm tot koloniaal verleden, geen onderwerp te pijnlijk of Vlamousse smijt het op tafel. Vol goede bedoelingen, maar desalniettemin misplaatst moraliserend, houden ze zichzelf binnen schot en worstelen ze zich door de thema’s van de tijd.

Er moet gewoon het één en ander opgehelderd worden, kunnen we daarna saampies verder.

Foto: Daantje Bons Photography