De Vriendelijke Stiefvaders  <<

Wilhelmina Huiskamerfestival West >>
Vrij 8 sept 2023 – 19.30 uur – BLOK B
Wilhelminastraat

Wilhelmina Huiskamerfestival West >>
Za 9 sept 2023 – 19.30 uur – BLOK B
Wilhelminastraat

Het begon met een liefdesverklaring aan Carry Slee. Al snel bleek dat er veel BN’ers bestaan die nog geen ode hebben gehad, maar er wel één verdienen. Waarom nemen we onze vaderlandse kinderboekenschrijvers voor lief? Wie is Matthijs van Nieuwkerk? Met welke BN’er zou je het liefst Mario Kart spelen? Deze vragen brachten Bart Jakobs en Teun Beurskens bij elkaar. In hun zoektocht naar de perfecte hommages voor iedere BN’er vonden ze liefde, dood, vriendschap en alle dvd’s van Carry Slee-verfilmingen.

De BN’er-cultuur is grillig, het ene moment ben je dé belofte, het andere moment sta je op Dumpert als het lachertje van de samenleving. Voor je het weet kent niemand je naam meer. Maar we spiegelen ons aan BN’ers, we kijken tegen ze op, of we willen ons tegen hen afzetten, kortom: we hebben ze nodig. Daarom verdient deze groep het om in het zonnetje gezet te worden. In ‘Odes’ gebeurt dat aan de hand van licht gestoorde perspectieven op BN’ers die je zelf niet had kunnen bedenken.

De Vriendelijke Stiefvaders is een muzikaal cabaretduo dat bestaat uit Bart Jakobs en Teun Beurskens. Twee vrienden voor het leven die elkaar hebben leren kennen tijdens hun studie op de Koningstheateracademie. Samen speelden ze vaak als begeleiding in bands tijdens cabaretvoorstellingen, dit bracht hen onder andere naar een reeks voorstellingen in Zuid-Afrika, de halve finale van Cameretten en ze schreven/speelden allebei mee met de wekelijkse radiocolumn van Ramon Chatrer bij Giel Beelen op NPO Radio 2.

Toch hoorden ze de artiesten die ze begeleiden nooit zingen over dat waar ze zelf gefascineerd door waren: vergane vaderlandse glorie. Ze kwamen erachter dat liedjes schrijven met z’n tweeën leuk is en daarom werd in 2020 het duo De Vriendelijke Stiefvaders geboren.